Vankilat

Rikosseuraamuslaitoksella on 26 vankilaa. Vanki suorittaa tuomionsa joko suljetussa vankilassa tai avolaitoksessa. Suomen vankiloista suljettuja laitoksia on 15 ja avovankiloita 11. Avolaitoksiin sijoitetaan vankeja, joiden katsotaan sopeutuvan suljettua laitosta vapaampiin oloihin.

Mies- ja naisvangit sijoitetaan vankiloissa eri asunto-osastoille. Hämeenlinnan lähellä sijaitsevassa Vanajan avovankilassa on perheosasto, jossa vangin on mahdollista asua pienen lapsen kanssa.

Vangit saavat vankilassa päivittäisen ruuan ja vaatetuksen. Vanki voi käyttää myös omia vaatteitaan, mutta tätä voidaan rajoittaa vankilan järjestyksen tai työturvallisuuden vuoksi. Jos vanki käyttää omia vaatteitaan, on hänen itse huollettava ne. Avolaitoksissa vangeilla on aina omat vaatteet.

Arki vankilassa

Vankilassa vangit ovat velvollisia tekemään työtä tai osallistumaan koulutukseen tai muuhun toimintaan. Erilaisten toimintojen tarkoituksena on vahvistaa vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan, eli parantaa hänen työ- ja toimintakykyään sekä tukea päihteetöntä elämää.

Vapaa-aikanaan vangin täytyy huolehtia asuintilojensa ja muiden oleskelutilojen siisteydestä sekä muista puhtaanapito- ja taloustöistä. Vanki voi viettää vapaa-aikaansa myös yhdessä muiden vankien kanssa esimerkiksi kirjastossa tai liikunnan parissa. Vangeilla on mahdollisuus ulkoilla vähintään tunti päivässä. Vankiloissa on myös tilat uskonnon harjoitukseen.

Vierailut ja yhteydenpito ulkopuolelle

Suljettujen vankiloiden vangit saavat tietyin edellytyksin olla puhelinyhteydessä ja kirjeenvaihdossa vankilan ulkopuolelle. Vieraita vanki voi ottaa vastaan tapaamista varten varattuina aikoina. Tapaamiset tulee varata etukäteen vankilan ohjeiden mukaisesti.

Vankilat rikosseuraamusalueittain

Etelä-Suomen rikosseuraamusalue
Helsingin vankila
Suomenlinnan vankila
Keravan vankila
Vantaan vankila
Jokelan vankila
Riihimäen vankila

Länsi-Suomen rikosseuraamusalue
Hämeenlinnan vankila
Vanajan vankila, Vanajan ja Ojoisten osastot
Kylmäkosken vankila
Käyrän vankila
Satakunnan vankila, Köyliön ja Huittisten osastot
Turun vankila
Vaasan vankila
Vilppulan vankila

Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalue

Jyväskylän vankila
Juuan vankila
Kestilän vankila
Kuopion vankila
Mikkelin vankila
Naarajärven vankila
Oulun vankila
Pelson vankila
Pyhäselän vankila
Sukevan vankila
Sulkavan vankila
Ylitornion vankila

 
Julkaistu 30.6.2020